REGRET

Mungkin ada yang kata bercinta dibangku sekolah hanya sekadar cinta monyet.

Tapi tidak bagi aku sebab daripada cinta monyet ni aku belajar apa itu erti cinta sebenar. Cinta yang mungkin indah dan mungkin hanya menyakitkan.

Ini cerita cinta aku. Aku kenal dia hanya disosial media. Dalam lingkungan 16 ke 17 tahun macam tu. Budak lagi, hanya mengiingankan keseronokkan semata-mata.

Aku berminat nak berkawan dengan dia bukan sebab rupa tapi entahlah. 

Jujur dia bukan sesiapa, hanya lelaki biasa. Daripada kawan muncul perasaan suka, sayang dan ‘cinta’.

Kami selalu chat, main game sama-sama dan oncall. “LDR relationship”.

Relationship kami hanya 2 tahun sampailah… PKP era… Circle aku dah semakin besar. Ramai kawan, kata orang “friendly”. Begitulah kira-kira.

Aku berubah. Aku kenal ramai kawan lelaki mostly daripada satu group chat. Ada yang sedaerah dan senegeri. Ramailah.

Pengaruh aku besar and semua boleh dikatakan tiktok famous. Aku terjebak hahaha redflag betul aku dulu. 

Si Dia ni jadi terabai, kena ignore sebab dia ni jenis yang memang takda kawan. Introvert la dikatakan. Family kitorang pun dan kenal each other.

Aku lupa tentang tu. Aku dah bosan dengan dia sebab circle baru ni banyak pengaruh otak aku.

Tapi aku diam lagi sebab aku tak nak minta break. Bila ramai kawan famous ni, aku pun terikut juga la cerita dia. Terlalu jaga market, hahaha.

Aku minta dia private relay. Dia pelik. Yela kan dah lama relay tiba-tiba minta private relay. Aku tipu dia dalam banyak perkara termasuk soal hati.

Dalam masa tu juga aku suka orang lain tapi ada hati yang perlu dijaga. Aku teruk time tu, kejam sebab simpan dua hati dalam satu masa. TAMAK.

Dia perasan perubahan aku. Terlalu friendly satu hal dan soal hati tu dia memang dah boleh agak. Aku jujur dengan dia. Aku lebih memilih sesuatu yang belum pasti daripada yang sudah jelas di mata.

Hubungan kami pun berakhir. 2 tahun yang sia-sia. Haa mamat aku suka ni pulak famous dan mungkin bagi aku ada rupa. Aku confess kat dia tapi malangnya dia reject. 

Menangis mat aku sebab aku fikir mungkin sama-sama ada rasa. Rasa tu hanya aku je, dia anggap aku sekadar kawan. And up aku regret.

Aku bodoh lepaskan orang yang memang betul-betul sayang aku. Sedih? kalau sedih pun boleh buat apakan? life must be go on.

Aku slowly off daripada tiktok sebab time tu kena kecam dengan netizen. Panjang cerita dia.

Kadang best jadi famous tapi kalau mental tak kuat jangan la ya. Circle still besar dengan ramai kawan. Ramai lelaki yang aku kenal lagi dan lagi. Suka? tak langsung.

Mostly lelaki yang aku kenal hanya bernafsukan seorang perempuan. Aku ada trauma dia sendiri. Biarlah aku saja yang tau. Lelaki aku yang kenal ‘semua’ bernafsukan perempuan.

Nak dipendekkan cerita. Aku regret dengan apa yang dah jadi. Aku lepaskan seorang lelaki hanya demi beribu jantan. Aku teruk, perempuan yang teruk.

Mungkin ya orang akan kata perasaan yang dulunya dengan si Dia hanya ‘cinta’ semata-mata. Tidak bagi aku. Dia cinta pertama aku. Dia adalah seorang lelaki. Dia baik.

Dia satu-satunya lelaki yang tegur tentang aurat aku dan cara pencakapan aku. Cara dia treat aku adalah yang sepatutnya lelaki sejati buat. Bukan ayah aku bahkan mak aku sendiri. 

Tanpa sedar sebenarnya aku mungkin dilamun cinta. Perasaan aku semakin lama, semakin membuak-buak. Perasaan ni juga ganggu rutin harian aku.

Sebab aku dah hilang dia, boleh buat apa? Salah sendiri tanggunglah kan? Sifat dia seindah namanya sendiri. Rajin bekerja walaupun tak berpelajaran.

Dalam adik-beradik dia satu-satunya lelaki so tak heran lah dia rajin kerja. Aku cuba contact dia balik tapi sayang ada yang sudah jadi pengganti.

Its been more than a years aku cuba move on. Ramai orang baru aku kenal tapi takda langsung yang macam dia.

Perasaan ni semakin membuak-buak. Aku menangis tiap malam sebab menyesal. Dia takda keistimewaan tapi entah kenapa aku boleh jatuh sedalam ini. Aku cuba berdoa kepada Allah,

“Ya Allah andai dia adalah untukku kau permudahkanlah, kau kembalikan dia kepada aku. Kau adalah saksi betapa aku mencintai bahkan merindui insan ini.

Jika dia bukan untuk aku, kau buanglah perasaan ini sejuh-jauhnya. Temukanlah lelaki yang lebih baik daripada dia…”

Itu adalah doa aku. Setiap solat doa tu takNpernah aku skip. Setiap solat tahajud, hajat bahkan solat fardu. Allah dengar doa aku.

Setelah aku bertahun-tahun simpan rindu ni, Allah balikkan dia kat aku. Kami contact balik. Dia pun sebenarnya dah lama break up dengan girlfriend dia Aku happy dan bersyukur tidak terkata.

Allah itu Maha Mendengar setiap hambanya. Tapi aku selalu mempersoalkan, apakah dia untuk aku atau sebaliknya?

– Bunga (Bukan nama sebenar)

Hantar confession anda di sini -> https://iiumc.com/submit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *