REPLY: Harapan An4k Yang Dihancurkan

Assalammualaikum WBT. Post ini adalah tujuan untuk reply kepada post, Harapan Anak Yang Dihancurkan (https://iiumc.com/harapan-an4k-yang-dihancurkan/).

Boleh cuba baca dulu kalau belum baca.

Saya faham sangat perasaan Mia, Mia seolah olah reflection saya , dan juga dalam adik beradik saya yang paling cemerlang dalam pelajaran.

Banyak dijanjikan dengan macam macam, tapi tak tertunai untuk saya tapi untuk adik beradik yang lain mereka dapat apa yang mereka nak.

Dulu saya tekad nak belajar sungguh sungguh supaya saya dapat beli sendiri apa saya nak, supaya saya tak perlu berharap pada sesiapa lagi. – Ini adalah tanggapan dan pemikiran saya dulu.

Tapi, ada satu ketika dulu, waktu PKP, waktu ini saya terpaksa duduk di rumah kiranya terkandas dekat rumah instead of duduk di asrama.

Ada satu masa tu saya tak ingat apa yang saya gaduhkan dengan mak saya, tapi yang pasti waktu tu, saya rasa saya macam berdendam (astaghfirullahalazim) dengan ibu ayah saya sendiri.

Dan waktu tu memang secara indirectly ada terluah perasaan pada mak saya dan adik beradik (dalam keadaan menangis dan mungkin juga saya ada terkeluar kata2 yang mengguris perasaan mak).

Saya tak nak cerita details apa yang terjadi waktu kecil, sebab saya memang dah maafkan dan betul betul melepaskan semuanya.

Seharian saya duduk dalam bilik menangis, dan kemudian saya solat dan tidur. Bangun je tidur tak tahulah macam mana dan kenapa saya teringat kata2 Prof Muhaya,

“Banyakkan ingat kebaikan orang pada kita, lupakan langsung keburukan orang pada kita, banyakkan ingat keburukan kita pada orang, dan lupakan langsung kebaikan kita pada orang”.

Waktu ini, saya macam tersentap, saya terasa terpujuk hati saya, saya terus teringat kebaikan mak ayah saya..

Hantar saya ke asrama, sanggup bergadai emas waktu nak hantar saya ke sekolah, sanggup catu makan nak pastikan anak2 kenyang,

Sanggup tak beli baju sebab nak anak anak bertukar pakai, sanggup sengkang mata malam bila anak2 sakit, sanggup tahan sakit bersalin, sanggup segalanya.. tak tertulis.

Sejak itu, saya buat solat taubat dan saya serah pada Allah untuk rawat hati saya, mungkin saya masih muda masih penuh rasa keegoan, masih pentingkan diri, masih tak terbukak lagi ‘hijab’ untuk faham keadaan mak ayah.

Sejak tu saya banyak fikir, apa lagi aku tak buat untuk mak ayah, instead of fikir mak ayah tak itu ini..

Mungkin dari penilaian Allah kelak, mereka dah usaha yang terbaik, untuk kenalkan saya dan adik beradik dengan agama, ajar solat, hantar ngaji, hantar sekolah, pastikan kami cukup makan, hantar balik sekolah waktu hujan, macam macam.

Sejak itu, saya belajar untuk memaafkan walaupun ambil masa, tapi memang ambil masa, tapi lama lama saya tukar pemikiran, bukan salah mereka sepenuhnya.

Mereka mungkin tak tahu mereka telah TERjanji, waktu janji tu memang boleh dibuat, tapi bila tiba waktu ada je benda nak diutamakan.

Mak ayah susah biasanya memang tak bagitahu anak, cuba juga nak penuhi apa anak minta..

Alhamdulillah sekarang saya dah kerja, saya cuba untuk penuhi permintaan mak ayah. Bukan salah mereka tak mampu penuhi permintaan kita, mereka dah cuba, mungkin itu adalah yang terbaik mereka ada dan boleh beri.

Mungkin ayat cliche., banyak banyak lah kita hargai mak ayah kita selagi mereka ada, tak mampu beri duit, beri tenaga, beri masa….

Doa pada Allah, supaya Allah murahkan rezeki mak ayah kita, murahkan rezeki kita untuk kita bahagiakan mereka.

Tahap sayang mak ayah tu tak boleh diukur dengan wang dan harta benda.. Saya tak salahkan juga Mia yang rasa mak ayah bagi harapan dan tak tunaikan janji.

Saya pernah berada di tempat Mia, dan saya sangat faham.. Cuma saya cerita dari side mak ayah, mungkin tak sepenuhnya yang bebetul dihadapi mereka.

Ini apa yang saya buat untuk didik rasa bersyukur dalam diri, yang masih ada mak ayah untuk saya minta doa bagi kejayaan setiap langkah saya.. Doa mereka itulah harta dunia akhirat yang paling mahal untuk saya.

Bukan salah mak ayah Mia, bukan salah Mia juga. Mereka juga tersepit, Mia juga tersepit… Setiap anak mesti ada keinginan.

Saya doakan Mia kuat ya,,, banyakkan berdoa supaya Allah tenangkan hati mak ayah, murahkan rezeki mereka dengan rezeki yang melimpah ruah dan berkat..

Doa banyak2 supaya Allah rezekikan Mia dan adik beradik untuk jadi anak yang soleh dan solehah, yang sabar dengan kerenah kedua ibu bapa, yang boleh berbakti kepada mereka hingga akhir hayat. Hanya Allah tempat sebaik sebaik mengadu dan meminta pertolongan.

Dengan Allah dan kalam suciNya saja yang mampu merawat luka dan memujuk perasaan dalam setiap hati kita.. Percayalah, mak ayah kita memang rasa serba salah sebab tak mampu tunai janji..

Jom kita cuba ringankan beban mereka dengan bermanis muka walau apa pun yang jadi, Allah pasti ada ganti lebih baik nanti <3

Doakan saya dan adik beradik saya supaya menjadi anak yang soleh dan solehah, dan sentiasa tak jemu untuk berbakti pada kedua ibu bapa kami. Aamiin…

– Nur (Bukan nama sebenar)

Hantar confession anda di sini -> https://iiumc.com/submit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *