Sister dan zebra

Tadi nak keluar simpang berbukit hs, macam biasa kereta dihentikan untuk lepaskan beberapa kereta lain lalu. Tak semena-mena ada seorang sister melintas sebelah kanan simpang. Saya hanya mampu terkejut dan bayangkan betapa dekat jaraknya bila lampu kereta menyuluh kaki sis. Nasib baik tak kena. Saya sedar kewujudan sister pun bila sister dah lepas muncung kereta.

Kepada sesiapa pun sister tadi, saya minta maaf. Serius tak nampak tadi. Maafkan saya, sepatutnya saya still jenguk-jenguk jugak blindspot kereta sebelah kanan tadi sebelum keluar simpang. Saya dah pandang dah sebelah kanan sebelum tu cuma masa tu sister tak sampai lagi di simpang tu. Salah saya.

Cumanya saya pun nak pesan, lain kali nak lintas jalan gunalah zebra crossing sebelah kiri simpang tu. Sebab mana-mana pemandu yang nak keluar simpang akan automatik nampak sambil mereka tengok kiri. Diorang takkan tengok kanan sangat sebab kereta semuanya datang dari kiri.

Sama macam di simpang kiri di mana-mana traffic light yang ada divider. Pemandu yang masuk susur ke kiri akan pandang kanan, sebab simpang akan menyusur masuk ke jalan yang berada di sebelah kanan. Diorang takkan tengok kiri sebab tak ada apa yang perlu ditengok. Tapi bila ada motor mencelah, masuk blindspot kereta, dan terlanggar, kan dah susah.

Tambah pulak tadi sister pakai baju hitam. Dengan malam hening lepas hujan dan gemerlap cahaya lampu terserak-serak di cermin kereta yang sedikit berkabus, dan sister sendiri berada di blindspot, memang saya tak nampak. Maafkan saya.

Untuk pemandu yang lain, jangan jadi macam saya, perhati-perhati blindspot anda. Dan untuk pejalan kaki, guna tempat melintas yang betul. Semua dah dibuat mengikut spesifikasi.

– Amiaq

CREATE A POST

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *